Temperatures i termòmetres
La temperatura és una de les mesures més inexactes que existeixen, fet i fet, no t'informa de gairebé res. El nivell de temperatura té poc a veure, a més, amb la sensació de fred o de calor. Jo he estat en mànigues de càmisa a zero graus a dos mil metres d'alçada i abrigat fins el coll a 10 graus a l'hivern a Barcelona. Si els graus que marca un termòmetre no ens poden informar amb claredat de si patirem fred o no, de què serveix aquest estrany artilugi de messura? La sensació de fred i de calor va lligada a d'altres factors, a més de la temperatura, principalment el vent i la humitat. Els meteoròlegs parlen llavors de temperatura de xafogor, per tal d'expressar d'alguna manera que, tot i que el termomètre no marqui una temperatura exagerada la sensació de calor és més alta.
Però la imprecisió de la mesura va més enllà d'aquest aspecte més vulgar i planer de sentir fred o calor. Avui estava parlant amb un amic meu físic que em deia que havia vist arribar termòmetres fets a Alemanya, el paradís de la precisió, que en obrir la caixa on anaven embalats( Un ambient comú, doncs, a tots ells) marcaven temperatures diverses. No n'hi havia cap que dones la mateixa temeperatura. Com s'explica això? No cal filar tan prim. convido a qualseol que llegeixi aquestes notes que es passegi per la seva ciutat i comprovi quina temperatura donen els termòmetres aquests que pengen de farmàcies i d'altres establiments: jo he pogut observar lectures de temperatura en un mateix carrer que diferien més de 8 graus. Els meteoròlegs, conscients de la variabilitat de la presa de mesures de temperatura, tenen protocols per tal de llegir els termòmetres en unes condicions estandar: el termòmetre ha d'estar a l'ombra, a una alçada determinada del sòl, cobert en una caixa o estació. És per això que quan donen la temperatura afegeixen que ha estat presa a l'ombra. Per que no donen la temeperatura que fa al sol? Tenen por que ens acollonim de la calor que fa? Forma part d'algun pla malèfic destinat a enganyar-nos?
Les dues escales de temperatura més usades al món, els graus celsius i els farenheit, tenen uns origens ben galdosos. El senyor Celsius va posar un termòmetre a aigua congelada i, després, en aigua en ebullició i, en acabat, va fer 100 ratlletes entre una mesura i l'altre, per això d'aquests graus se'n diuen centígrads. Avui sabem que l'aigua no bull exactament a 100 graus i que l'aigua, segons la seva salinitat tampoc congela exactament a zero graus. Per contra, el senyor Farenheit ho va fer una mica més complicat: com que no tenia cap pot a mà per fer bullir aigua va posar-se el termòmetre a l'aixella, i a aquesta mesura que correspon a la temperatura corporal d'un home anglosaxó de mitjana edat i sa, li va posar el valor de 100. Amb aquestes dades a la mà convertir de graus Farenheit a Celsius és un d'aquells exercicis de patiment que no desitjo a ningú. Pel que fa als graus Kelvin, els que utilitzen els científics, dir que, aquest, sií que corresponen a una situació encara més inversemblant. Zero graus Kelvin és l'anomenat zero absolut, una temperatura que tant sols es dóna en el buit però que no es pot mesurar perquè de poder fer-ho el nostre buit deixaria de ser-ho.
La temperatura no tant sols és una variable deifícil de mesurar, si no que és difícil d'interpretar i, encara més d'analitzar. És per això que, tot i que d'una forma ben intencionada, els expert en clima ens adverteixen que la temperatura mitjana de la terra s'ha apujat un grau i mig en aquest darrer segle. I com ho saben? Per què amb uns elements tan estrambòtics com els termòmetres i les escales que representen que amb dificultat i errors ens malinformen a diari de la temperatura que fa, algú pot creure que algú pot calcular quan ha pujat la temperatura en el darrer segle? És més.. Algú pot arriscar-se a pronosticar quan s'apujarà en els propers cinquanta anys? Els qui ho fan són valents i molt agosarats.
Jo puc dir que, en acabar d'escriure aquestes notes estic més calent que abans de començar tot i que em temo que a molts, la lectura d'aquestes ratlles els pot deixar ben freds.
2 Comments:
Freds, no, si de cas ens has refrescat una mica aquesta tarda més aviat calurosa.
La veritat es que amb la calda que fa avui, no m´ha deixat gens "freda"! Potser més aviat "calenta" ja que sempre es una "plaer" llegir-te. Un petonet i a veure si et prodigues més per el blog. Virgi
Post a Comment
<< Home